Психосоцијална подршка ученицима

0
1356

Драги МОЈИ ученици,

због новонастале ситуације, имам потребу да вам се обратим и кажем да ми недостајете. Навикла сам да будем са вама на развојно-едукативним радионицама и да у дирктном контакту размењујемо мишљења, емоције и ставове. На нашу срећу, пошто постоје и други начини комуникације, драго ми је да ћемо бити у контакту, макар и на овај начин.

Моје обраћање вама има за циљ да вам помогнем и пружим подршку да превазиђете потешкоће које носи са собом тренутак у коме смо сада. Кажем тренутак, јер заиста желим да све прође што пре и да сви, поново будемо у школи, на окупу.

Пандемија вируса Корона je  догађај који никада нико од нас није доживео у свом животу, па је страх од непознатог, сасвим природна и “нормална „ реакција код већине људи. Склоп осећања, мисли и поступака који се јављају  за време трајања трауматског догађаја или непосредно након њега, имају за циљ да ублаже ужас таквог догађаја , они вам на неки начин помажу, ако нису прејаки да вас блокирају. Могу и да вас мобилишу.

Веома је важно да знате:

  • Нормално је да имате различите емоционалне реакције  и снажна осећања у вези са оним што нам се сада догађа : шок, неверица, јак страх, туга, бес, беспомоћност…
  • Појавиће вам се промене и на мисаоном плану: не можете да се концентришете, тешко доносите одлуке, не можете да решавате проблеме
  • Могу да вам се појаве и здравствене тегобе: главобоља, поремећај апетита, тешкоће са дисањем, проблеми са срцем и крвним притиском, поремећај сна, импулсивне реакције
  • Не умањујте и не скривајте своја осећања. Не устручавајте се, слободно, разговарајте о њима са особама које могу да вас разумеју и пруже подршку-са вашим родитељима, члановима породице, друговима.  Ако вам је тешко да причате о томе, можете да се изразите и на другачији начин-напишете или нацртате то што вас мучи и биће вам лакше.
  • Ако желите, своја осећања и мисли можете да поделите са мном путем имејл адресе slavicajakovljevic84@yahoo.com
  • Осим мене, подршку могу да вам пруже и ваше одељенске старешине, наставници и директор школе. Сви смо ту за вас!
  • Наша комуникација биће и путем мог Фејсбук профила који је вама намењен и где ћу наставити да вам пружам подршку.

Желим вам добро здравље, да пронађете свој мир у души и успешно напредујете у учењу путем интернета.

Ова ванредна ситуација је прилика да чланови наше групе стручних сарадника основних и средњих школа у Поморављу разменом  материјала пруже своју педагошко-психолошку подршку својим ученицима и родитељима.
Овом приликом са захваљујемо   Слободанки Илић, психологу из Техничке школе Ћуприја на прослеђеним педагошко-инструктивним материјалима на групи психолога.

 

ВОЛИ ВАС ВАШ ПСИХОЛОГ                                                                                        Славица Јаковљевић