Одржана Конференција младих научника „Корак у науку“

0
1418

У Истраживачкој станици Петница током претходног викенда одржана је 18. по реду годишња Конференција младих научника „Корак у науку“. Конференцију је свечано отворио директор канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндегва.

„Корак у науку“ је централни годишњи догађај у Истраживачкој станици Петница. Скоро 200 учесника, средњошколаца, студената и научника током 4 дана дискутоваће резултате 95 истраживачких пројеката из 20 научних области, који су реализовани ове године у Петници. Ове године Конференција слави својеврсно пунолетство.

Директор канцеларије Светске банке је отварајући скуп између осталог рекао: „Важно је да млади људи који су исказали додатно интересовање за бављење науком добију одговарајућу подршку. Радује ме да ова институција, Петница, ту подршку пружа на одличан начин. Нове генерације које стасавају треба да знају да је будућност развоја, и личног и друштвеног, у знању.“

Поред учесника из Србије ова Конференција има и регионални карактер, па су своје резултате представили и средњошколци из Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Северне Македоније. Ово је била прилика да се млади упознају, размењују искуства и стечена знања, и осмишљавају планове за будућа истраживања. Сви учесници су имали могућност да о својим истраживањима разговарају са научницима и истраживачима са факултета и института.

„Искористите време на овој Конференцији да дискутујете о свему што сте протекле године радили. Слушајте друге и размишљајте да ли ви можете нешто да допринесете у њиховим пројектима. Идеје и  иновације су увек ту негде сакривене, само треба да размишљамо и оне ће се створити. Користите сваку ситуацију да и данас и сутра у животу учите из вашег и туђег искуства. Тако можете бити бољи и од себе самих и од својих родитеља и наставника.“ – поручио је учесницима Конференције Вигор Мајић директор Истраживачке станице Петница.

Наш ученик Богдан Поповић, је својим радом дао мали допринос овом научном скупу. Браво Богдане!