Обавештење за ученике поводом пробне матуре

0
805

Упутсво за ученике

Прва велика активност за све ученике и средње школе је проба матурског испита 31. маја 2023. године.

Пробни матурски испит се полаже тестирањем из српског језика и књижевности односно матерњег језика и књижевности за припаднике националних мањина. Сви ученици који су у трећем разреду четворогодишњег средњошколског образовања ће од 9-12 часова 31. маја решавати исти тест.

На пробном матурском испиту, ученицима јавних средњих школа ће бити омогућен увид у резултате теста и улагање приговора на порталу Моја матура.
На државној матури ова функционалност ће бити омогућена свим матурантима свих средњих школа.

Ученици приступају порталу преко корисничког имена и шифре коју су добили на Потврди о приступању полагању испита или преко разредног старешине. Корисничко име (7 бројева) и шифра (6 бројева) су јединствени за сваког ученика и не могу се променити.

Приступ порталу ће бити могућ одмах после завршеног тестирања и потребно је да сваки ученик провери свој налог на порталу. Уколико се јави  проблем приликом логовања постоји генерисана пријава кликом на опцију „Проблем приликом логовања“. Попуњавањем и слањем ове пријаве систему, тим за подршку ће обезбедити успешно логовање.


За све успешно логоване ученике прелиминарни резултати тестирања ће бити видљиви до 8 часова у понедељак 5. јуна 2023. године.
Информација о ранијем термину увида у резултате теста биће објављена чим то буде могуће.
По објављивању прелиминарних резултата 5. јуна 2023. године, на порталу ће бити доступни обрасци за подношење приговора. Уколико ученик има приговор на своје резултате може га уложити  преко портала првостепеној а потом и другостепеној комисији.


Календар матуре

 

понедељак

05.06. до 08ч
Прелиминарни резултати пробног матурског испита из српског језика и књижевности/матерњег језика и књижевности

понедељак

05.06. 12-15ч
Подношење приговора првостепеној комисији на резултате испита из српског језика и књижевности/матерњег језика и књижевности (на порталу)

понедељак

05.06. до 20ч
Објављивање резултата приговора првостепеној комисији

уторак

06.06. 08-10ч
Подношење приговора другостепеној комисији

уторак

06.06. од 12ч
Објављивање коначних резултата пробног матурског испита из српског језика и књижевности/матерњег језика и књижевности

 

Линк на сајт Моја матура можете пронаћи овде.