СУСТРЕТ НАСТАВНИКА СА ПРЕМИЈЕРКОМ АНОМ БРНАБИЋ И МИНИСТРОМ МЛАДЕНОМ ШАРЧЕВИЋЕМ

0
1122
sastanak-u-vladi-srbije

    Ове недеље одржан је састанак председнице Владе Ане Брнабић  министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића са наставницима основних и средњих школа Србије. Они су разговарали о функционисању  активности у реформи образовања и предлозима за унапређење образовног система.

    Премијерка је указала на важност разговора, али и на то да су мишљења наставника о реформама јако битна. Позвала је наставнике да и у наредном периоду достављају своје предлоге и истакла да ће наставници  увек имати подршку Владе Републике Србије.

     Министар Шарчевић је говорио о важности оваквих сусрета на којима се могу чути идеје успешних наставника о томе у ком правцу реформа образовања треба да иде.  Поручио је наставницима да Министарсво просвете, науке и технолошког развоја  тежи мотивисању наставника да шире своју праксу и слободније  износе нове идеје и  планове .

     Представник Поморавског округа, наставник ЕГШ “ Никола Тесла“ у Јагодини (Бракус Славољуб), је том приликом изнео своје сугестије у нади да ће се  њима у предстојећем периоду посветити више пажње.   Предложио је да се размотри измена броја часова математике у одељењу електротехничар информационих технологија  како би ученици били спремнији за полагање пријемних испита и даље школовање.  Такође, указао је на потребу чешће промене плана и прогарама  на смеровима који се баве изучавањем технике јер техника свакодневно напредује и треба бити у корак са њом.

    Поред предлога о изменаа  плана и програма, наш колега је говорио о потреби проналаска решења за дефицитарне наставнике ( пр.наставнике  програмирања и  рачунарских мрежа ) , јер, како је он закључио, нико не би радио у школи  када је много плаћенији у приватним компанијама. Своје мишљење је образложио чињеницом да  су нашим школама и те како потребни  стручни и креативни људи који су спремни да своје знање пренесу ученицима.За крај је додао предлог да се у школама покрене оснивање ученичких задруга које би имале за циљ мотивисање ученика.

     Састанку је присуствовало седамнаест успешних  наставника, које су предложили руководиоци школских управа, а на основу резултата које су показали уводећи иновативну праксу.